Πρόκειται για ένα χωριό πρότυπο, με πλούσια αρχαιολογική αλλά και αρχιτεκτονική κληρονομιά, αφού κατοικείται εδώ και 5.000 χρόνια. Βρίσκεται 10 χλμ. νότια της Κνωσού και έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς η αρχαία Αχάρνα υπήρξε σπουδαία μινωική πόλη που ήκμασε μεταξύ 2500 και 1400π.Χ. Το βουνό Γιούχτας, που σκιάζει τις Αρχάνες, το ιερό βουνό των Μινωιτών, είναι το σημαντικότερο της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για τη θέση και το σχέδιό του που θυμίζει ανθρώπινο κεφάλι αλλά και για την ανακάλυψη 4 ιερών. Μύθοι και θρύλοι θέλουν να βρίσκεται εκεί και ο τάφος του Δία απ’ τον οποίο πήρε και το όνομά του (Jupiter) το ιερό βουνό.
Click to Enlarge!
Click to Enlarge!
Click to Enlarge!
 

        Ελληνικά   English   Francais   Italiano

 

Σήμερα οι Αρχάνες είναι ωραία κωμόπολη,σε εύφορη περιοχή, με πολλά νερά, πλούσιο πράσινο και εκτεταμένους αμπελώνες, γνωστή για το άριστο κρασί της. Ο οικισμός των Αρχανών παρουσιάζει και μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της διατήρησης της παραδοσιακής, αυθεντικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών κτισμάτων. Ήδη έχουν συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί 200 και πλέον παραδοσιακά κτίρια, όπως το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο στην είσοδο του χωριού, το Δημαρχείο, η Αγορά στο σύνολο της, το κτίριο όπου στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή, οι παμπάλαιες εκκλησίες, όλα επιμελημένα με τα παραδοσιακά δομικά υλικά και στους χρωματισμούς της ώχρας και του μινωικού κόκκινου.

Ο Δήμος Αρχανών έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την ανάδειξη του τόπου και τη δημιουργία υψηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους και οι Αρχάνες κατάφεραν δίκαια να κερδίσουν το Α’ Βραβείο στην κατηγορία με τίτλο «ολιστική και αειφόρος ανάπτυξη εξαιρετικής ποιότητας», στο διαγωνισμό για την κατάκτηση του τίτλου «Ευρωπαϊκό Βραβείο αναβάθμισης χωριού», όπου συμμετείχαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.